Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan ve ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye’de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. “Şam fıstığı” olarak bilinmesinin nedeni, kökeninin Ortadoğu olmasıdır.
Antep fıstığı dünyada oldukça yaygın olan tüketilen çerezler arasındadır. Fıstık tüketimi M.Ö 6750 tarihine dayanır. O dönemden beri bu ağacın meyvesinin tüketildiği bilinmektedir. Eski medeniyetlerde kral sofralarında yer alan Antep fıstığı, günümüzde mutfakların vazgeçilmezi olarak evlerimizde bulunmaktadır.
Antep fıstığı hakkında bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında Antep fıstığının faydalarından bahsetmek mümkün değildir.
Antep Fıstığının Çeşitleri Nelerdir?
Antep fıstığı, yetiştiği toprağın özelliklerine, fıstığın boyutuna ve içeriğindeki yağ oranına göre farklılık gösterir. Tekin, barak yıldızı, akıncı, halebi, ohadi, Siirt, İran gibi Antep fıstığı çeşitleri mevcuttur.
Ülkemizin topraklarında yaklaşık 12 çeşit fıstık yetişir. Fıstık çeşitleri; rengine, kokusuna, büyüklüğüne, lezzetine göre farklılık gösterir. Tekin Antep fıstığı, Türkiye topraklarında yetişen kaliteli fıstık türlerinden birdir. Barak yıldızı Antep fıstığı, erken olgunlaşan bir fıstık türüdür. Bu fıstığın iç rengi koyudur. Gaziantep’te ağustos ayının ilk haftalarında hasat yapılabilir. Halebi Antep fıstığı, orta dönem olgunlaşan bir fıstık türüdür. Gaziantep’te eylül ayında hasat yapılabilir. Ohadi Antep fıstığı, geç olgunlaşma zamanına sahip bir fıstık türüdür. Siirt Antep fıstığı, her yıl hasat yapılabilmesiyle bilinen bir ağaç türüdür. Antep fıstığı fiyatları, ürünün türüne göre farklılık göstermektedir.